Home > hír, karakterek, képek, video > ArcheAge CBT4 beszámoló és bőséges játékleírás

ArcheAge CBT4 beszámoló és bőséges játékleírás

PvP és Balance

Játékos-vs-Játékos tartalom, Kasztok Balansza

Más játékosok hátasai viszonylag könnyen legyőzhetők és úgy tűnik nem közelítenek hozzád negatívan (kivéve a rosszindulatú játékos akié a hátas volt). Az ArcheAge-ben bárkit és bármit megtámadhatsz fajodtól és helyzetedtől függetlenül (a városokon kívül). Más kontinens fajait PvP módba kapcsolás nélkül is megtámadhatsz, de ha a saját kontinensed fajait akarod megtámadni akkor be kell kapcsolni (Ctrl+F).

Megjegyzés: Van néhány hiba ezzel kapcsolatban, így jelenleg nem lehet minden játékost megtámadni a te oldaladon, hacsak mindkettőtöknek be van kapcsolva a PvP mód (míg normálisan csak az egyik félnek kellene engedélyeznie a PvP módot).

A halálbüntetés egy 2 perces debuff, ami csökkenti az alap statokat és a regeneráció arányát. A portálokba való belépést is megtiltja. Amikor a debuff ideje lejár 10 perces buffot kapsz, ami növeli az alap statokat és a regeneráció arányát. Ez tényleg hülyeség, mivel nem kellene buffot kapnod amiért meghaltál… A buffot megveheted a vele járó díjért cserébe a feltámasztó szentélynél (ez nem található meg a 3. kontinensen). Nem kell várni a respawnra, csak a terület betöltését kell megvárni, ahová respawnoltál. Ha valamilyen csomagot cipeltél a hátadon, akkor az a halál után leesik a földre és más játékosok felvehetik.

Ha meghalsz a felszerelésed tartóssága romlani fog. A gear egy idő után sérültnek tekinthető (kb. a tartósság ¼-énél) és a statjai lényegesen lecsökkenek. 0 tartósságnál a gear még mindig felszerelhető lesz, de 0 pontú statjai lesznek. A gearedet megjavíthatod a kezdő kontinenseken lévő NPC-knél. Megjegyzés: A gear akkor is veszít tartósságából ha harcolsz benne a mobok ellen. A javítás költségei annál többe kerülnek, minél nagyobb szintű és minél jobban sérült a gear. Nagyobb szinten ez a költség elég ahhoz, hogy kétszer is átgondold, hogy meggondolatlanul menj-e PvP-zni.

A csatamező instance-ba 15-ös és afölötti szintű játékosok léphetnek be és úgy használható mint egy ostrom tréning mező. A csatatér egy kastélyon belül található egy csomó nagyméretű konténer-szerű dobozokkal, amik fedelet nyújtanak. Van még néhány dolog odafent is, amiket a létrák segítségével érhetsz el. Odafent van néhány ágyú amivel a földön lévő ellenfeleidet lőheted le, de csak arra célozhatsz velük, amerre néznek, tehát nem tudsz egyik oldalról a másikra célozni ami nagyon eltér az eredeti helyzettől. Ahogy egyre többet ölsz a csatamező instában, skilleket/idézéseket fogsz megtanulni, amik ebben az instában használhatók (nagyon hasonlóan mint a Call of Duty illetve a Crysis multiplayer változatában). Ezek a különböző öngyógyításoktól az idézhető őrtornyokon keresztül a mini raid bossokig (23k HP-val!) terjednek. Minden csatatér forduló 15 perces, pontokat kapunk különböző dolgokért.

A legtöbb pontszámmal rendelkező csapat lesz a nyertes (a legtöbb ölés). Ha a nyertes csapatban vagy, attól függően kapsz pontokat, hogy milyen szintűek ellen versenyeztél (20 és 40 pont között).

Mindenki kap:

  • 5 pontot minden ölésért
  • 20 pontot a legtöbbet ölő játékos
  • 20 pontot, ha nem haltál meg egyszer sem
  • 20 bónusz pontot (valami másért, jelenleg nem tudjuk miért)

Ennek 8 vs 8-nak kellene lennie de a játékosoknak, akiknek csatlakoznia kellene az instába, választhatnak, hogy csatlakoznak vagy nem, tehát nem biztos, hogy mindenki csatlakozik, így valamikor egy csapat elveszít egy játékost… vagy kettőt.

Ezeket a pontokat raid bossok megöléséért is kaphatjuk, amik max. 10 szinttel különböznek tőlünk, vagy a 3. kontinensen lévő mobok megöléséért.

A játékosok beválthatják a pontjaikat a legtöbb városban lévő NPC-knél a következőkre:

  • Speciális oroszlán hátas
  • Speciális ostrom tank
  • Speciális sárkányrepülő
  • Különböző fegyverek/pajzsok speciális tulajdonságokkal amik előnyösek a PvP-ben.
  • Speciális arkhium, amikkel ezeket a pajzsokat/fegyvereket fejleszteni lehet
  • EXP potion

Az ArcheAge-ben a légi harcra is van pár lehetőség. Van néhány felhasználható tárgy amit különböző NPC-ktől tudsz megvenni, hogy különböző dolgokat tégy a glidereddel.

Az első ad egy kis plusz magasságot (hosszú cd-je van). Van olyan ami lehetővé teszi, hogy egy vagy két sor bombát dobj a földre (kb. 500 dmg-je van mindkettőnek). Van még egy nagyobb hordó kinézetű bomba is (~2000 dmg). Az első két bomba 20-50 ezüstbe, míg a hordós bomba 1.5 aranyba kerül. Mivel ezek fogyóeszközök, így elég drága is ezeket égetni, ezért érdemes őket megfelelő alkalmakra tartogatni. Ha valakinek sikerül megszöknie az íjad hatótávolságából, még mindig lelőheted őt a saját sárkányrepülődről az égről egy másik fogyóeszközzel (a lövés a glideredtől előre fog menni, amerre éppen néztél). Van még egy tárgy amit ha felhasználsz egy sor füstöt fog húzni a glidered után.

A lovak nagyszerű eszközeink lehetnek a PvP csatákban is. A sprint skillel beérheted az ellenfeled és ha jól irányítottad a lovat, le is ütheted a földre (ez nem tesz kárt). Bármikor leszállhatsz a lóról, így ha sikeresen leütötted az ellenfeled a földre szabadon kihasználhatod azt.

Amit nem igazán lehetett látni használni az a lovak hátsó lábaival való rúgás képessége. Céloznod kell hozzá, de ezzel is leütheted az ellenfeled a földre. A legjobb az egészben, hogy ez egy AoE és sokkal rövidebb idő kell neki, mint a sprint skillnek. Arra is van lehetőség, hogy lecsapj a lóról az ellenfeleidre, de nagyon közel kell lenni hozzá szóval ez nem a legpraktikusabb skill, hogy használjuk is (kivéve ha le akarsz rohanni néhány lemaradt embert és elérni a fő csapatot).Lehetett látni néhány játékost azonban, akik kiválóan használták a sprintet és ezt a charge skillt a mass PvP-ben. Változtatják az elhelyezkedésüket és ennek az időzítéseit, hogy nagyon nehézzé tegyék az elkerülést majd mindenkit lefognak, és így tudnak néhány szép AoE skillt használni, míg te szorosan felzárkózol a csapatodhoz. Elméletileg ha elég jól csináljátok ezt, az első embereknek annyi idejüknek kell lennie, hogy felsorakoztassák a lovaikat a lóval való rúgás használatához így időt adva a többieknek, hogy ugyanezt megtegyék. Ez lényegében örökre a földön tartja az embereket és ha ezt elégszer megcsináljátok, megölhetitek őket. Szóval ha van egy jól koordinált csapatod, nem feltétlenül kell leszállnod a lóról, hogy embereket ölj.

Mielőtt mindenki sírni kezdene, hogy ez nem fer és nem balanszolt, szeretném elmondani, hogy van mód ezt kikerülni. A megerősítés (fortification) skill fának van egy skillje ami lerak egy nagy kör alakú akadályt ami megakadályozza, hogy az emberek/skillek be és ki menjenek rajta (néha jó emberek csapdába ejtésére is, hogy el ne fussanak). Tehát ha a tankod nagy előrelátással rendelkezik meg tudja ezt akadályozni.

128 különböző skill fa kombinációval elég nehéz jó balanszot készíteni. Van néhány olyan kombináció amik képesek a játékosokat egész végig CC-ben tartani, míg meg nem halnak, szóval a háborúk sokasága arra megy, hogy ki támad előbb. Sajnos a PvP-k többségében a jobban felszerelt játékos fog győzni (teszterünknek a játék csak inkább a másik fajta kasztoknak droppolt használható, jó tárgyakat, kereskedni pedig koreai nyelvtudás hiányában nem igazán tudott), így nem igazán tudtuk kipróbálni a balanszolt PvP-t. A 70%-a a tárgyaknak amit gankolsz grindelés közben, nem sokat segítenek.

Minden skill fa tartalmaz valamilyen fajta CC skillt és majdnem mind valamilyen nagy sebzésű skillt. Ahogyan azt korábban említettük a skill combok elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfelelő erejű sebzést adjunk ellenfelünknek. Sajnos az időzítések a nagy lagg miatt (teszterünknél ez 500ms + is volt) a combok használatánál eléggé nehézkes (és általában a legtöbb közelharci skillnél is), ezért ha tervezel játszani nem érdemes EU-ból az NA szerverekre csatlakozni vagy fordítva. A csatákban az ételek használata nagyon ajánlott, mivel szép bónuszokat és fer különbözőségeket adnak.

Mivel a skillek ereje fejleszthető, nem fogsz valami jól szerepelni 1 vs 1-ben a nagyobb szintű játékosok ellen. A felszerelést megszerezni nem a legkönnyebb dolog, így néhány játékosnak eltarthat egy darabig míg megszerzi azt, de a felsőbb szintű felszerelések nem annyira megszerezhetetlenek, mint néhány játékban. Jó gear nélkül nem azt jelenti, hogy hasznavehetetlen leszel PvP-ben, csupán azt, hogy 1 vs 1-ben te leszel hátrányban.

Íme egy PvP videó egy tank kaszt kombinációval:

Chapters: | Previous | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Next |

Categories: hír, karakterek, képek, video Tags:
  1. Lacci
    August 5th, 2012 at 22:27 | #1

    Nah ez tényleg jó vaskoskra sikerült, de érdekes volt.Voltak benn számomra új infok.Köszi nagyon a fordítást

  2. antalj
    August 9th, 2012 at 12:46 | #2

    Thx a leírást 🙂
    Egyre jobban érdekel a játék, igazából nem is tudok más mmo-t, ami igazán tetszene a közeljövőben, persze ennek lehet, hogy az is betudható, hogy nagy Lineage 2 rajongó vagyok, és ebben is elég sok jó ötlet megjelenik onnan 🙂
    Igazaból egyetlen félelmem van, hogy mintha kicsit kevés viszhangot kapna ez a játék, itt a nagy mmo-k tengerében, lesz vajon elég játékos majd ?

  1. No trackbacks yet.

%d bloggers like this: